Monday, 16 May 2011

tokujin yoshioka

Tokujin Yoshioka design is very subtle, delicate and it looks like it can be brake up so easily. I think that every piece of  Tokujin Yoshioka's design is amazing and unique and It will fit only to a very elegant interior.  
Tokujin Yoshioka was born in Saga, Japan in 1967. After graduating from Kuwasawa design school in Tokyo, he studied design under Shiro Kuramata (1987-1988) and Issey Miyake (1988-1992). He established the Tokujin Yoshioka design office in 2000. His works include shop design for Issey Miyake, space design for Nissan, Bmw, Shiseido. He planned exhibitions Forissey Hiyake, Hermes, Muji and Peugeot. His product design series known as ‘Tokyo-Pop’,based on his previous ‘Honey-Pop Design, has been introduced by Driade. Recent works include a street furniture piece at Roppongi Hills entitled ‘chair disappears in the rain’. He is the recipient of many international design awards. 
Below you can find a fragment of interview with Takujin Yoshioka which I found on ,,designboom'' website.

when you were a child, did you want to become a designer?
yes, since I was six years old.

where do you work on your designs and concepts?
everywhere, I’m always working.
when I’m eating, driving, when I go to bed... even when I sleep.

which project has given you the most satisfaction?
collaborating on Issey Miyake’s exhibition ‘making things’.

who would you like to design something for?
I would love to design a contemporary Japanese thermal bath.
and to collaborate with artists.

do you discuss your work with other designers?
no. but I discuss with technicians, researchers,
professors at universities...

describe your style, like a good friend of yours would describe it.
I want to move on.
... surprise people. in a simple way.
the reason why I select materials is not because they are
interesting or new, my constant research is how to make
materials even more interesting. this goes for colour too
and I’m integrating gravity and the surrounding space in
my designs.

can you describe an evolution in your work from your first projects to the present day?
it’s very difficult, my work is so recent.
I don’t think I changed much.
my behaviour is always the same.
I attempt to transcend banality with a form of experimental
layering that elevates the work.
my objective is to create something that no one has done

is there any designer and/or architect,
you appreciate a lot?
Shiro Kuramata, Achille Castiglioni...

and those still working?
Jacques Herzog

any advice for the young ?
NO! (laughs)

what are you afraid of regarding the future?
(I'm always anxious...)
I generally don’t care about stuff,
but I fear the lack of stuff - by ‘stuff’ I mean, very broadly,
the physical parts, the ‘real-world’ materiality - in a growing
non-physical, immaterial world.
legitimation of stuff in the digital realm.
what will be the purpose of design?

Panna chair

 AMI chair with a mirror evaporation finish

Boing chair

Cloud paper sofa

This is an exhibition ,, Sensing Nature''.  This work shows unimaginable beauty by capturing the irregular movement of the nature. This is designed after the installation in 1997 that expressed the “snow” by the concept of the color “white”.

Swarovski Flagship store in Ginza, Tokyo features an incredible exterior facade entitled “Crystal Forest.”

The Bouquet chairs was designed  for or Italian brand Moroso.
 Above picture shows 'waterfall', the world's largest optical glass table. In form it is a 4.5 metergiant optical glass block which reminds one of water running down 
Tokujin Yoshioka website;

JDM All Stars Drift Series-Sunderland (personal photos)

Friday, 13 May 2011

Upcycling as a creative idea for rubbish

Waste Recycling is a process know by everyone. The process of converting waste materials or useless products into new materials or products of better quality or a higher environmental value is called upcycling. This process let us reduce amount of rubbish. It also highlights a importance of recycling. Things like chandeliers made from old books, corks chair or straw lamp are more admirable, amazing and beautiful than thousands of furniture produced in factories. Upcycling is becoming a challenge for designers, architects, ecologist and everyone who have a sense of style and want to be appreciated by others in the design world.

Boom design transforms old atlases into stunning new light worlds.

Above picture shows Flexicomb lamp, which was made from drinking straws to create an amazing installation with light that changes mysteriously to the touch.

Laura Dot’s used old  book to design this amazing Chandelier cast.

Above picture shows chairs designed by Alberto Dassasso, the line of chairs, stools, tables, and lamps are made from discarded industrial barrels

This  chair is made from recycled wine corks by Gabriel Wiese. The designer has intelligently used the cork caps of the wine bottles, keeping the shapes intact.

Recycle magazines used to create a bench.

Thursday, 12 May 2011

Cockfield Community centre - Presentation

Cockfield Community Centre- Selection of furniture

Furniture which I choose are mostly from Barker and Storehouse, Chapman and Next. I chose those shops because they have a wide range of classical, and Victorian furniture, which are in affordable price. I tried to look for furniture in local shops with used things, because they have lots of cheap, original and antique looking stuff. 

Eltham Tub Chair, Barker and Stonehouse 


Pasha Chair (transparent), Barker and Stonehouse

Bourgie table lamp, Barker and Stonehouse

Romance two door wardrobe, Barker and Stonehouse

Chapelle bed frame, Barker and Stonehouse

  Brooke tall bookcase with columns, Chapmans furniture

Onyx large coffee table, used furniture

Carmen chest and Rocco mirror, Next furniture

Red striped 2 drawer chest, Gosforth Pine Company

Green armchair, Used furniture

Cockfield Community Centre- Final idea

I decided to create Victorian modern style to an exterior and an interior of the building because it suits to general appearance of the building. My idea is to don't change much details within the exterior of the building. I think that it could be repaint and a roof should be refurbishing and there should be added some elements of decoration like lighting, flowers etc. Dormers should be build onto roof to expanse inner space.  It creates a more domestic look to the exterior too. I choose wood frame for windows, which have Victorian look. They are very elegant. The specific shape of windows let the sunlight get in to light and bright up the interiors. Below you will find picture and plans of my final concept.

I decided to separate the domestic zones from the studio, which will be located on the back of the building.  Visitors can access it from a street by the separate entrance, which will give the residents more privacy. Studio is a square building with toilet. It has lots of windows. Sunlight lights the space through day so it helps residents save energy. Natural light is also profitable for our vision if we spend more of the day in a workplace. It has an amazing view on the garden, which is located on the back of the house. Lots of flowers and plants and contact with a nature can influence the artist work, so I think it was a good idea.  

 First floor- Auto Cad plan 

 Second floor- Auto Cad plan

The Living Room will be connected with the Kitchen. On the first floor will be situated toilet for quests and for inhabitants. I chose gold and brown colour for the Living Room. It creates a sophisticated look but it warms up the interior too. Colour for the Kitchen and the Dining room is cream, because  this colour  bright up the space as there is just one window.

I designed three Bedrooms, which can be us by family member or by quests, and one Master Bedroom with a toilet. Each of them have a different colors and style. Some of them have a large wardrobe, which was a grate solution to save some space.

Below picture shows a Bedroom on a upper level. The only stain-glass work will be installed in the bathroom  and first floor where the wallpapers are in pale and neutral colours

Tuesday, 10 May 2011

Final project for the year - Cockfield Village

This is a final project for this year. I have to transform a old community centre into 4 bedroom house within the existing structure. Client wants to have an art studio, living and dining area and a garden. 

This Detached stone built former chapel is situated in the heart of Cockfield Village . The village has primary school and local shops. It is a conservation area so all the exchange of the exterior have to be consulted with a local council.  Its large building. Its overall net internal area is 139.25sq.m. (1498.3sq.ft.) At the beginning of  May we went there to see the property which we are going to design. Below you will find pictures which I took on that day. 

The interior of the building is destroyed and need to be completely renovated.  

As you can see some of a feature are Gothic style like windows at the front and sides and the small windows above them.    

There will be create a upper level which client wants to be use for Bedrooms.  

In the past there was added stone build extension to the back of the building to provide kitchen, refectory and toilet facilities.